Yağmurlama Sulama Yöntemi Kısıtları
1- Günün sıcak saatlerinde sulama yapıldığında, bitki yaprakları ve çiçekleri üzerinde yağmur damlaları mercek etkisi yaparak, yakma etkisi yapabilir aynı zamanda, yağmurlama sulamada diğer sulama yöntemlerine göre, buharlaşma kayıpları da daha fazladır. Bu nedenlerden dolayı günün serin saatlerinde ya da gece sulama yapılması tercih edilmelidir.
2- Rüzgarlı durumlarda, su dağılımı uygun olmaz ve bu nedenle toprak yeterli ve dengeli sulanmayabilir. Yağmurlama sulamada etkin ve verimli bir sulama yapılabilmesi için rüzgarsız havaların tercih edilmesi önerilir.
3- Sistemin birim alana düşen ilk yatırım bedeli diğer sistemlere göre yüksektir. Ancak aynı suyla daha fazla alanın sulanabilmesi, verim artışı, drenaj sorununu azaltması, tesviye yatırımına ihtiyaç duyulmaması, çiftçilerin gelir artışı fazla olan ürünlerin ekilmesine yönelmesi nedeniyle yatırım maliyet farkı kısa sürede kendini amorti edecektir.
4- Su kaynağı kotu sulanacak arazinin kotundan fazla olmayıp basınç pompajla sağlanıyorsa işletme gideri fazla olacaktır. Ancak getirisi yüksek olan ürün ekimlerinde bu sistem ekonomik olamktadır. Bireysel çiftçi sulama sistemlerinde bu durum net olarak gözlenmektedir.
5- Bazı bitkilerde yağmurlama sulama çiçeklenme döneminde tozlaşmayı olumsuz etkiler. Ayrıca mantarı hastalıklara da yol açabilir. Burada uygun sulama zamanı ve uygun sulama yöntemi tüm bu sakıncaları ortadan kaldırmaktadır.
6- Sonuç olarak basınçlı sulama sistemleri; sulanacak alana ilişkin iklim, toprak, tarımı yapılan bitki paterni, çiftçilerin alışkınlıkları, eğitim ve sosyal yapılarının dikkate alınmasıyla hazırlanacak kaliteli bir sulama projesi ve sonrasında tesiste iyi bir işletme anlayışıyla son derece başarılı bir şekilde çalışacaktır.